Pedres de color

Maragda

La maragda és una varietat del mineral anomenat beril, conté crom i vanadi, que li proporciona el seu característic color verd i una duresa de 7,5 a 8 en l’escala de Mohs. El seu pes específic oscil·la entre 2,65 i 2,90.

Apareixen en mites, llegendes i rituals dels inques, dels egipcis, els mongols, els indis i els antics grecs. Moltes cultures li atribueixen poders sobrenaturals positius.

És una pedra preciosa cristal·lina molt valorada per la seva raresa. El seu preu és relativament alt en el mercat ja que les maragdes sense inclusions són extremadament difícils de trobar. Les que tenen un preu més alt són les que tenen un color verd brillant semblant a la gespa.

El seu nom, d’origen persa, vol dir pedra verda i la seva tonalitat ha donat nom al color maragda.

El major productor de maragdes del món és Colòmbia seguit del Brasil.

MARAGDA
RUBĂŤ

RobĂ­

El robí és un mineral de la clase dels òxids.

A causa del ferro i el crom que conté, és la variant vermella del corindó. El seu color varia entre el vermell intens i el rosa pàlid. Tots els altres colors del corindó es denominen safirs. Tradicionalment els robins amb un color més intens són els més apreciats i cars.

El seu color vermell, la seva durabilitat i la seva brillantor han fet que hagi estat considerat des de fa milers d’anys com una de les millors pedres precioses que existeixen.

A causa de la seva duresa, a part de la joieria, s’han utilitzat robins en la fabricació de rellotges.

El seu nom prové de ruber que vol dir vermell en llatí.

Té una duresa de 9 en l’escala de Mohs i és considerat una de les quatre gemmes precioses juntament amb el safir, la maragda i el diamant.

Safir

De la mateixa manera que el robí, el safir pertany a la familia del corindó. El seu color més habitual és el blau, però es pot trobar en quasi tots els colors: blancs, roses, grocs…

La seva composició química és una barreja d’òxids d’alumini, ferro i titani, la qual li dóna el seu característic color blau.

Com el robí, té una duresa de 9 a l’escala de Mohs

Els safirs de bona qualitat vénen de Tailàndia (de Siam), de Birmània, Tanzània, Sri Lanka i La Índia. Tenen molt de valor els que vénen de les mines de Ceilan, amb un color blau vellutat i una brillantor extraordinària. Els safirs que provenen d’Austràlia, on n’hi ha molts, tenen un color molt fosc i el seu valor de mercat és molt inferior.

Els safirs més interessants de muntar en joieria són els que tenen molta brillantor i un color blau intens.

El nom Ă©s originari de la paraula grega sappheiros que vol dir blau.

El seu Ăşs Ă©s quasi exclusiu en joieria i en aplicacions lĂ ser.

SAFIR